неділю, 7 жовтня 2018 р.

12 ФІЛЬМІВ ПРО НЕЙМОВІРНИХ ВЧИТЕЛІВ

Тема вчителювання не надто популярна в кіноіндустріїї, проте має власні шедеври, нерідко засновані на цілком правдивих історіях. Ця добірка фільмів про особливих педагогів стане у нагоді тим, хто сам вчителює чи планує робити це в майбутньому, поверне віру розчарованним у педагогічній системі, або дасть сили піднятися над нею, бо, зазвичай, дійсно гарний учитель все життя бореться зі стереотипами. Врешті, це фільми для всіх, хоча б тому, що вони вартісні та несуть добро.

Людина доби Відродження / Renaissance Man

Коли безробітній рекламний агент опиняється на місці вчителя гуманітарних наук у тренувальному армійському таборі, це має стати очевидним провалом, якби не те, що він — людина широких поглядів і знань та добре знається на творчості Шекспіра. Додайте до переліченого ще й Дені ДеВіто, який блискуче і з гумором виконав роль містера Реґо, та зграйку молодих симпатичних майбутніх вояків (серед них дебютант в кіно — Марк Уолберг), кожен з яких має свою непросту й щемку історію. В результаті отримуємо життєстврдний кіношедевр на всі часи, здатний викликати сльози і сміх навіть у найбільших скептиків. А ще вам обов’язково закортить почитати Шекспіра!
 

Хористи / Les Choristes

Історія про повоєнний французький інтернат для складних підлітків та найдобрішого у світі вчителя музики месьє Матьє одразу стала улюбленою стрічкою у Франції та підкорила весь світ. Сьогодні цей фільм демонструють у школах та ліцеях, і не дарма, бо стрічка напрочуд щира і зворушлива. Чи завжди неправильні дії мають викликати опір і покарання? Чи можна знайти світло у зневіренній душі підлітка-злочинця? Чи достатньо сили у простого вчителя музики, аби виплекати генія? На всі ці питання дає відповідь стрічка "Хористи", та ще й під неперевершений музичний супровід.
 

Письменники свободи / Freedom Writers

В основу цього фільму покладена реальна історія про одну з середніх шкіл США — про одну з найпроблемніших шкіл, де серед боротьби за лідерство та гарні оцінки існує ще й боротьба за виживання, яка зазвичай перекреслює будь-яку абстрактну мету чи намагання.

В класі, де викладає англійську молода вчителька Ерін Грюел (Гіларі Свонк), навчаються підлітки усіх можливих рас. Вони — мешканці найнебезпечнішого району свого міста, вони ненавидять інакших, а отже ненавидять один одного, кожен із них встиг пізнати насильство і втрату близьких людей, їм нема чого чекати в житті. Але Ерін не збирається залишити все як є, вона починає власну боротьбу: за об’єднання цих дітей і за кожного з них зокрема — за тих, ким вони можуть стати; і у неї в запасі є дуже незвичні методи.
 

Учитель на заміну / Detachment

Після виходу цього фільму критики одностайно проголосили, що це найкраща робота Едрієна Броуді після оскароносного "Піаніста". Але підкупив їх не стільки талант самого Броуді, скільки образ вчителя на заміну — Генрі Барта, який тонко розуміє проблеми підлітків, не зважаючи на власні негаразди, здатний на співчуття, і чомусь стає заручником складного педагогічного вибору не тільки у професійному житті.

"Учитель на заміну" — щемка і правдива картина про речі, які не заведено обговорювати, й про те, що уникнення проблеми може вбити, в буквальному сенсі. Не дарма оригнальна назва стрічки — "Відчуженість" — як позиція кожного, як хвороба суспільства, як те, з чим не може змиритися Генрі. Зрештою, добре, що містер Барт — учитель на заміну, адже людина з такою великою співчутливою душею повну зміну у середній американскій школі може і не витримати.
 

Історія Рона Кларка / The Ron Clark Story

Цей фільм потрібно подивитись, хоча б для того, аби розвіяти стереотип, що Метью Перрі (Чендлер у культовому серіалі "Друзі") — актор однієї ролі.

Рон Кларк — молодий амбітний вчитель, що потрапляє на роботу в школу в Гарлемі. Щоб ви розуміли: Гарлем — район чорношкірих у Нью-Йорку і білому вчителю там, м’яко кажучи, немає що робити. Але Рон Кларк стоїть вище за расові розмежування, він крок за кроком, з великою винахідливістю, а головне, з любов’ю домагається від учнів спочатку поваги, а тоді віри у власний потенціал.

До речі, Рон Кларк існує в реальному житті, а фільм знятий за його книжкою спогадів. Сьогодні він очолює навчальну академію, місія якої — дати найкращу освіту дітям, не зважаючи, й навіть всупереч, їхньому соціальному статусу чи походженню.
 

Пісня для халамидника / Song for a Raggy Boy

Сказати, що фільм "Пісня для халамидника" важкий і гнітючий — не сказати нічого. Мова йде про ірландську католицьку школу для малолітніх правопорушників, у яких немає іншого прихистку в житті, а тут їх чекають муки не гірші за пекельні і, як не парадоксально, все в ім’я Господа нашого. Дітям навіть не дозволяють мати імена, а лише порядкові номери, подібно до концтабору.

Раптом у школі з’являється мирянин —вчитель Вільям Франклін. Він прагне загоїти власні душевні рани й щиро проникається проблемами учнів. На його уроках вони згадують власні імена, навчаються заради знань, а не з остраху. Містер Франклін дарує дітям любов і надію, про які вони встигли забути, але чи достатньо цого для їхніх понівечиних тіл і розбитих сердець, чи можна захистити цих хлопчиків від жорстокості поза стінами класу?

Що ж, "Пісня для халамидника" сповнена журби і відчаю, але не безпросвітна і виконана бездоганно!

Перед класом / Front of the Class

Бред Коен страждає на синдром Туретта — мимовільні й невпинні моторні та вокальні тики, але водночас мріє бути вчителем, тому що колись саме вчитель допоміг йому повірити у себе. Освіта — не проблема для розумного юнака, але коли справа наближається до практики, жодна школа не хоче мати справу з людиною, що має подібні вади: "Яким чином він постане перед класом? Та його ж засміють!" Але Бред і сам вміє над собою сміятися, а ще здатен дарувати дітям радість і впевненність у собі, вчити не лише за програмою школи, але й бути відкритими світу, співчувати, мріяти і досягати мети.

Перед нами чергова життєствердна американська стрічка, але Бред Коен — не вигадка, цей вчитель, ця надзвичайно сильна та світла особистітсь існує насправді, і він навіть зіграв невеличку роль у фільмі про себе. "Перед класом" — кіно не тільки про вчителів і для вчителів, воно про те, що іноді наші слабкості — це лише фактор подолання труднощів, і тому воно актуальне для всіх.
 

Спілка мертвих поетів / Dead Poets Society

Консервативний американський коледж для хлопчиків має славу одного з найкращих навчальних закладів країни, з девізом: "Традиції, честь, дисципліна, досконалість", але твердим постулатам і суворим правилам не достукатися до юнацької душі, а от поезія — зухвала і чуттєва — просто створена для цього.

Відкрити таїнство сприйняття літератури, навчити розуміти послання поетів прагне харизматичний вчитель — містер Кітінг (Робін Вільямс), та головне, що він доносить до умів і сердець хлопців — це швидкоплинність життя, значущість "бути", а не "здаватися", важливість вибирати "справжє" замість "престижного". Щоправда, ціна такого знання в світі прагматиків і ханжів зависока, а іноді доводиться ще й нести відповідальність за те, в чому невинний, але не тому, що ти — обдарованний вчитель, а тому що система жорстока і сліпа. Однак кожна революція починається з малого, тож Carpe Diem (Лови мить) і борися за себе!
 

Зірочки на землі / Taare Zameen Par

"Зірочки на землі" — індійське кіно по-новому: зухвале, щире і експресивне. Це взагалі одна з найкращих стрічок про дитинство, про те, як сприймає світ маленький хлопчик, до того ж обдарований фантастичним образним мисленням. Але дорослі та однолітки бачать лише один бік його незвичайності: дислексію (нездатність сприймати графічні символи у правильному порядку) — для пересічних людей це виглядає як неуцтво, лінь чи навіть тупість, тому маленького Ішана переслідують знущання і кпини.

Врятувати дитину здатен тільки непересічний педагог, і, на щастя, Ішана, як і глядачів, чекає зустріч саме з таким: розумним, уважним, веселим вчителем Рамом Нікумом (Амір Кхан). Цей фільм у невимушеній та часом кумедній формі розповідає про глобальну проблему: нерозуміння і гноблення інакшості, а головне — дає відповідь на те, як цю проблему подолати.
 

Посмішка Мони Лізи / Mona Lisa Smile

50-ті роки. Американський жіночий коледж, звідки випускаються напрочуд освідчені й елегантні панянки, щоправда лишень для того, аби стати комусь гарною дружиною. Але дещо змінюється, коли в коледжі з’являється викладачка історії мистецтв Енн Вотсон (Джулія Робертс). Непересічними думками і висловлюваннями, власним прикладом вона демонструє своїм юним протеже, що світ не зійшовся клином на шлюбі та материнстві, що жінка — теж людина і має своє право… власне багато на що, але доведеться його ще домогтися. "Посмішка Мони Лізи" — дуже естетичне й дуже жіноче кіно, а ще, як не дивно, актуальне, бо й досі нам невтомно нав’язують думку, що щастя жінки в малому й обретається навколо обручки.
 

Тренер Картер / Coach Carter

Хто такий тренер шкільної команди по баскетболу в Каліфорнії? О, це набагато більше, ніж вчитель фізкультури, бо спортивні змагання здатні зробити зі школярів зірок і підняти рейтинги школи, що дуже важливо для її існування і процвітання. Гарний тренер вміє тримати свою команду в кулаці та вести до перемоги, видатний тренер, крім цього, здатний змусити школярів не тільки грати, але й вчитися.

Кен Картер, блискуче зіграний Семюелом Л. Джексоном, тренер видатний: такий, що може закрити спортзал, аж поки середній навчальний бал членів його команди не стане таким самим важливим, як влучний кидок у кошик."Тренер Картер" — знову ж таки фільм про реальну історію успіху одного педагога над стереотипами і бездіяльністю, а такому вчителю хочеться і треба аплодувати стоячи.
 

Школа року / The School of Rock

"Школа року" — стрічка легендарна і вона не про навчання у звичному сенсі. Яскрава й геть позбавлена вульгарності комедія розповідає про невдаху рок-музиканта (Джек Блек), який за примхою випадку опиняється на місці педагога в молодшій школі.

Ні, йому ніколи не стати гарним вчителем з математики, читання чи письма, але, виявляється, він здатен роздивитись і вивільнити музичні таланти дітей та розкрити їхній творчий потенціал аж до рівня рок-зірки.

Це справжнє сімейне кіно, яке можна залишити у відео-архіві й передивлятися скільки завгодно. Додайте до цього алююзіїї на тему рок-хітів, які впізнають всі прихильники жанру, а також веселі жарти на тему шкільних буднів. "Школа року" — фільм-свято, а що ще треба в День Учителя?

1 коментар: